Narrow your search

Library

Royal Belgian Institute for Natural Sciences (6)

UGent (4)

ULB (4)

KU Leuven (3)

ULiège (3)

UCLouvain (2)

Liberas (Liberaal Archief) (1)

UMons (1)

UNamur (1)

VUB (1)


Resource type

book (6)


Language

English (5)

French (1)


Year
From To Submit

2008 (2)

2005 (1)

2002 (1)

1976 (1)

1973 (1)

Listing 1 - 6 of 6
Sort by
Evolutionary medicine and health : new perspectives.
Authors: --- ---
ISBN: 9780195307054 9780195307061 Year: 2008 Publisher: New York Oxford university press

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Evolution in health and disease.
Authors: ---
ISBN: 9780199207466 9780199207459 0199207461 0199207453 Year: 2008 Publisher: New York Oxford


Book
Equalities and inequalities in health : proceedings of the twelfth annual symposium of the Eugenics Society London 1975
Author:
ISBN: 0121618501 9780121618506 Year: 1976 Publisher: London Academic press

Histoire des peurs alimentaires : du Moyen Âge à l'aube du XXe siècle.
Author:
ISBN: 2020476614 2021151557 202101682X 9782020476614 Year: 2002 Volume: 359 Publisher: Paris Seuil

Loading...
Export citation

Choose an application

Bookmark

Abstract

Au-delà de la peur de manquer, de la famine, angoisse prégnante en Occident jusqu'à une période encore récente, il y a la crainte de manger du corrompu, du malsain, de l'immonde. En même temps que l'Occident a cherché à réduire la pénurie, il a progressivement mis sous surveillance l'ensemble de la chaîne alimentaire. Notre comportement contemporain vis-à-vis de la nourriture a onc une longue histoire que Madeleine Ferrières s'attache à reconstituer et à analyser.Des règlements médiévaux de boucherie aux perspectives géniales de Giovanni Lancisi, médecin de la cour pontificale au début du XVIIIe siècle ; du conflit entre symbolique faste ou néfaste des aliments et médecine et hygiénisme, mais aussi, plus tard, avec la chimie et les sciences vétérinaires, à la peur des poissons, levures, plantes ou légumes importés d'autres horizons ; de la suspicion à l'endroit du cuivre ou des conserves à la mise en cause de l'air vicié des villes, l'Occident invente, avec précaution et prévention, un ordre alimentaire illustré de manière éloquente au début du XXe siècle par le Pure Food and Drug Act américain. Mais cette invention n'est pas allée sans une autre : celle du consommateur. Rassasié, revendiquant une « bonne bouffe », prudent, voire savant ou se croyant tel, il appartient à l'utopie de l'abondance et de la sécurité.Miroir formidable de notre Occidental way of life que cette question des peurs alimentaires !.

Keywords

Nutritionally induced diseases --- Food contamination --- Food habits --- Food --- Food adulteration and inspection --- Maladies d'origine nutritionnelle --- Aliments --- Habitudes alimentaires --- History --- Health aspects --- Psychological aspects. --- Safety measures --- Toxicology --- Histoire --- Contamination --- Aspect sanitaire --- Aspect psychologique --- Sécurité --- Mesures --- Toxicologie --- Inspection --- Production animale --- Animal production --- Intoxication alimentaire --- Épidémie --- Contamination biologique --- Biological contamination --- menu's --- landbouw --- sociale geschiedenis --- Diet --- Diet and disease --- Dietary causes of disease --- Diseases --- Nutrition disorders --- Foods --- Dinners and dining --- Home economics --- Table --- Cooking --- Dietaries --- Gastronomy --- Nutrition --- Contaminated food --- Foods, Contaminated --- Contamination (Technology) --- Analysis of food --- Food, Pure --- Food inspection --- Inspection of food --- Pure food --- Adulterations --- Consumer protection --- Public health --- Sanitary chemistry --- Health aspects&delete& --- Psychological aspects --- Toxicology&delete& --- Safety measures&delete& --- Adverse effects --- Dietary aspects --- Causes and theories of causation --- Adulteration --- History. --- Plant production --- foods --- Human feeding --- Food poisoning --- Epidemics --- Consumer behaviour --- Comportement alimentaire --- Politique alimentaire --- Feeding Behavior --- Food Contamination --- Public Health --- Histoire. --- Aspect symbolique --- history. --- psychology --- psychology. --- history --- Primitive societies --- Food habits - Psychological aspects --- Nutritionally induced diseases - France - History --- Food - Safety measures - France - History --- Food - Toxicology - France - History --- Food adulteration and inspection - France - History --- Food contamination - Health aspects - France - History --- Boats, Ancient. --- Boats, Ancient --- Illyrian antiquities. --- Underwater archaeology. --- Underwater archaeology --- Libya

Listing 1 - 6 of 6
Sort by